De diagnose Claudicatio Intermittens

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken, vandaar de naam etalagebenen.

 

De behandeling van etalagebenen

Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypassoperatie ondergaan. “Dit is in de meeste gevallen niet nodig”, zegt ClaudicatioNet fysiotherapeut Inge Wielinga van Fysiotherapie Jansen van den Berg uit Vorden. Zij reageert daarmee op een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s! Goed om te weten is dat 37 behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering.”

 

Gespecialiseerde fysiotherapeut

Looptraining heeft het beste resultaat als je onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut aan de slag gaat. Om pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’,” aldus Inge Wielinga. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie, ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

 

Wandeling voor claudicatio patiënten

Omdat blijven lopen zo belangrijk is, organiseert Fysiotherapie Jansen van den Berg een paar keer per jaar een wandeling voor claudicatio patiënten. De eerstvolgende wandeling zal plaatsvinden in het najaar. Hou onze website in de gaten voor de datum!