Stuitklachten

Stuitklachten, een lastige en hardnekkige klacht, die vaak onvoldoende herkend en behandeld wordt. Ze ontstaan meestal door een bevalling of na een val. Dit kan zelfs een val zijn die al jaren geleden heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld een val van de trap, naast de stoel gaan zitten of te hard van de glijbaan af stuiteren. De klachten kunnen recent ontstaan zijn, maar deze kunnen ook al jaren langzaam verergeren. Het is dan ook fijn dat we tegenwoordig meer weten van het onderzoek en de behandeling van stuitklachten.

 

Stuitklachten kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende stand van het stuitje. Om deze stand weer ‘goed’ te krijgen is er een relatief nieuwe techniek ontwikkeld, de NIMOC. De NIMOC is geen behandeling op zich, maar hij wordt vaak toegepast in combinatie met triggerpointbehandeling en oefentherapie. Triggerpoints zijn punten in spieren die vaak erg gevoelig zijn en ervoor zorgen dat er pijnklachten ontstaan.

 

Wat zijn dan symptomen die kunnen duiden op een stuitklacht? Denk hierbij aan: pijn net boven de anus, moeite met (lang) zitten, (tijdelijk) meer pijn bij veranderen van zithouding, pijn bij opstaan uit de stoel, pijn bij het vrijen, klachten bij fietsen. Ook klachten als bijvoorbeeld anuskramp, langdurig terugkerende lage rugpijn en pijn bij ontlasting kunnen problemen zijn die voorkomen bij stuitklachten.

 

Met stuitklachten kun je terecht bij onze bekkenfysiotherapeut. Bij een eerste behandeling wordt eerst het totale bekkengebied in kaart gebracht, denk dan aan de stuit, het bekken, de bekkenbodem, de wervelkolom en de houding. Als een afwijkende stand van de stuit gevonden wordt, wordt de NIMOC toegepast. Dit is een uitwendige correctietechniek, die via de rug uitgevoerd wordt. De stuitpijn kan hiermee, in combinatie met eerder genoemde, in een paar weken tot maanden verdwijnen.

 

De behandelfrequentie ligt laag, omdat de spanning in spier- en peesweefsel zich aan moet passen aan de nieuwe stand. Daarom vindt de behandeling om de paar weken plaats.