Programma valpreventie voor ouderen in Vorden

In Vorden wordt door een aantal zorgverleners samengewerkt rondom het thema valpreventie en is een programma valpreventie ontwikkeld. Dit programma is bedoeld voor mensen van 70 jaar en ouder. Bent u wel eens gevallen? Of bent u bang om te vallen? Dan bent u niet de enige! Maar daar kunt u wat aan doen! Ook als u ouder bent dan 70 jaar!

 

Samenwerking rondom valpreventie

De volgende partijen werken in Vorden met elkaar samen rondom het thema valpreventie:

  • De huisartsen van het gezondheidscentrum
  • De thuiszorgorganisaties Buurtzorg en Sensire
  • Fysiotherapie Jansen van den Berg
  • Fysiotherapie Heersink
  • Praktijk voor ergotherapie Lammers
  • De gemeente Bronckhorst
  • Apotheek Vorden

 

Doelgroep van het programma valpreventie

Het programma valpreventie is bedoeld voor mensen van 70 jaar en ouder die:

  • in het afgelopen jaar gevallen zijn en / of
  • moeite hebben met lopen en balans en / of
  • valangst hebben.

Met dit programma wordt beoogd de gezondheid van ouderen in Vorden te bevorderen, zodat (kwetsbare) ouderen in Vorden langer in hun eigen omgeving kunnen wonen en regie kunnen (be)houden op de invulling van hun eigen leven. Ook kan het programma oudere mensen stimuleren weer meer te gaan bewegen middels wandelen of activiteiten van stichting welzijn Vorden. Denk bijvoorbeeld aan koersbal of meer bewegen voor ouderen.

 

Ervaring van fysiotherapeut Inge Wielinga

Inge Wielinga, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Jansen van den Berg, begeleidt mensen bij het oefenen om balans en kracht te verbeteren. Zij geeft aan dat veel mensen denken dat op hun leeftijd niet veel verbetering te behalen is: “ik ben al 80 jaar, dat kan toch niet beter worden?”. Oudere mensen denken dat het passend is voor hun leeftijd; met het ouder worden lever je in. “Ouderdom komt met gebreken”, is iets wat ik regelmatig hoor, zegt Inge.

 

Dit hoeft niet, want met oefeningen kun je kracht en balans verbeteren. Mensen die met het oefenprogramma bezig zijn (alle oefeningen zijn aan of bij een aanrecht of tafel uit te voeren) ervaren in eerste instantie spierpijn. Later merken ze dat ze steviger op de benen staan. Ook hoort Inge terug dat bezoek meedoet met de oefeningen of dat vriendinnen of buurvrouwen gestimuleerd worden sommige oefeningen ook te doen. Dit zijn toch mooie initiatieven van mensen zelf! Dàt stimuleer ik altijd.

 

Neem contact op met uw huisarts of thuiszorgorganisatie

Bent u in de afgelopen 12 maanden gevallen en/of heeft u moeite met lopen, balans  en/of heeft u angst om te vallen dan zou u ook in aanmerking kunnen komen voor het programma. Of kent u iemand die deze problemen ervaart? Neem dan contact op met de huisarts of met de thuiszorgorganisatie.

 

Valongevallen, een onderschat probleem

Valongevallen bij ouderen blijken landelijk een onderschat probleem. Hoewel ouderen zich niet bewust zijn van hun eigen valrisico, vormen zij een kwetsbare groep. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Er gebeuren veel meer ongelukken in en om het huis dan mensen verwachten. Een val op hogere leeftijd heeft in veel gevallen verstrekkende gevolgen. Het kan leiden tot ziekenhuisopname en ook tot (permanent) verminderde mobiliteit. Met als gevolg dat ouderen afhankelijk(er) worden van zorg. Ze worden angstiger, hun sociale leefwereld verkleint en soms zelfs resulteert het in sociaal isolement.