Een tabletnek voorkomen? Lees onze tips!

In onze praktijk zien we een groeiend aantal, voornamelijk jonge, patiënten met een zogenaamde tabletnek. De grootste boosdoeners voor het ontstaan van een tabletnek zijn het dagelijkse gebruik van de smartphone en de tablet. Symptomen die bij een tabletnek kunnen voorkomen zijn:

 • nekpijn
 • rugpijn
 • pijn in één of beide armen en
 • hoofdpijn

De problemen ontstaan doordat mensen te lang en in een verkeerde houding gebruik maken van een smartphone of tablet. Ze brengen het hoofd naar de tablet in plaats van de tablet naar het hoofd en dat heeft een enorme impact op de nekspieren!

 

Onze tips om een tabletnek te voorkomen

Wat kun je er aan doen om een tabletnek te voorkomen? Onze fysiotherapeuten hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Gebruik je smartphone of tablet niet langer dan een half uur achter elkaar. Je kunt als hulpmiddel de timer gebruiken.
 2. Ga na een half uur minstens 10 minuten iets anders doen in een andere houding. Pak wat te drinken of maak een wandelingetje.
 3. Probeer tijdens het gebruik van je smartphone of tablet rechtop (aan een tafel) te zitten of wissel regelmatig van houding.
 4. Zorg ervoor dat je armen en schouders ontspannen zijn.
 5. Breng je smartphone of tablet naar je hoofd toe en niet andersom.
 6. Maak gebruik van een tabletstandaard en eventueel een apart toetsenbord, hierdoor zit je tablet meer op ooghoogte en kan je nek meer ontspannen.
 7. Gebruik je de tablet op de bank? Trek dan knieën omhoog of leg een kussen onder je tablet. Dan komt het beeldscherm ook dichter bij je gezicht.
 8. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging als je je smartphone of tablet niet gebruikt.

Zeker voor kinderen in de groei is het erg belangrijk dat zij niet te lang en in een goede houding gebruik maken van een smartphone of tablet.

 

Denk je dat je last hebt van een tabletnek?

Dan is het van belang dat je je zo snel mogelijk laat behandelen. Daarvoor ben je bij ons uiteraard ook aan het juiste adres. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het verhelpen van de klachten. Wij behandelen zowel volwassenen als kinderen. Vaak merk je binnen een aantal behandelingen, in combinatie met oefeningen en tips om je houding te verbeteren, al resultaat. Maak snel een afspraak en voorkom ergere klachten!

Afspraak maken