RugFit

In 2019 starten wij met RugFit, dat is een rug trainingsprogramma / rug revalidatieprogramma voor volwassenen met aspecifieke lage rugpijn die de volledige ‘stepped care’ doorlopen hebben (al van alles geprobeerd hebben om van hun klachten af te komen). We hebben het over aspecifieke lage rugpijn als er geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Dit is het geval bij ongeveer 90% van alle patiënten met lage rugpijn. Bij deze patiënten staat pijn in de lage rug  op de voorgrond. Ook kan uitstraling in de bil en het bovenbeen optreden. Vaak ontstaan deze klachten door een verkeerde houding, disbalans in de spieren, krachtverlies of een ontsteking.

 

Intensiteit van het trainingsprogramma

De intensiteit van het trainingsprogramma is bij voorkeur 2 keer per week voor een minimale periode van 12 weken. Het programma richt zich op het trainen van kracht en weerstand van zowel de lage rug als ook de omringende spiergroepen (bijv. knie en schouder). De training is niet gericht op het verminderen van pijn, maar op het verbeteren van het activiteitenniveau, waardoor je kwaliteit van leven zal verbeteren.

 

3 fases van 4 weken

Het programma bestaat uit 3 fases van 4 weken:

  • Fase 1 duurt zo’n 4 weken, hierin ga je aan de slag met het verbeteren van je stabiliteit en leer je de belangrijkste oefeningen aan op de juiste manier.
  • Fase 2: duurt zo’n 2-4 weken, hierin ga je aan de slag met het uithoudingsvermogen van de spieren die getraind moeten worden.
  • Fase 3: duurt zo’n 4 weken, hierin ga je de kracht vergroten binnen de dagelijkse behoefte van de spier om hem dagelijks volledig te kunnen belasten.

Een gedeelte van het programma bestaat ook uit rek- en strekoefeningen. Het is bekend dat rek- en strekoefeningen de pijn kortdurend direct kunnen verminderden.

 

Begeleiding door fysiotherapeut

RugFit wordt begeleid door een ervaren fysiotherapeut met specifieke kennis van lage rugpijn.

 

Waar en wanneer RugFit

De RugFit trainingen vinden plaats in de oefenzaal van onze praktijk aan de Zutphenseweg 23C in Vorden. In overleg wordt gekeken wanneer en op welk tijdstip je kunt starten. Wekelijks train je op hetzelfde moment bij vaak dezelfde fysiotherapeut.

 

Aanmelden

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar info@jansenvdberg.nl of bel 0575 – 551507.