RugFit

Sedert enige jaren zijn we gestart met RugFit, een rug trainingsprogramma / rug revalidatieprogramma voor volwassenen met aspecifieke lage rugpijn.

 

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het is een veel voorkomende klacht. Als je het eenmaal hebt gehad, keert het vaak terug. Na drie maanden is ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld, maar sommige mensen blijven langer last houden van lage rugpijn. Bij deze patiënten staat pijn in de lage rug  op de voorgrond. Ook kan uitstraling in de bil en het bovenbeen optreden. Vaak ontstaan deze klachten door een belastende, statische en vaak langdurige houding, disbalans in de spieren, krachtverlies of een ontsteking.

Het is meestal niet duidelijk hoe lage rugpijn precies ontstaat. Vaak lijkt het te maken te hebben met fysieke en mentale gesteldheid, leefstijl en werk. Bij minder dan 1% van de mensen met lage rugpijn wordt een zeldzame oorzaak (een afwijking van de wervelkolom, botbreuk, infectie, ontsteking of tumor) voor de klachten gevonden. De fysiotherapeut onderzoekt je hier specifiek op en verwijst je (terug) naar de huisarts.

 

Intensiteit van het trainingsprogramma

De intensiteit van het trainingsprogramma is bij voorkeur 2 keer per week voor een minimale periode van 12 weken. Het programma richt zich op het trainen van kracht en weerstand van zowel de lage rug als ook de omringende spiergroepen (bijv. knie en schouder). De training is niet primair gericht op het verminderen van pijn, maar op het verbeteren van het activiteitenniveau, waardoor je kwaliteit van leven zal verbeteren. Indien de rug beter belastbaar is, ben je in staat om de rug meer te belasten en ervaar je vaak minder pijn.

 

3 fases van 4 weken

Het programma bestaat uit 3 fases van 4 weken:

  • Fase 1: duurt zo’n 4 weken, hierin ga je aan de slag met het verbeteren van je stabiliteit en leer je de belangrijkste oefeningen aan op de juiste manier.
  • Fase 2: duurt zo’n 2-4 weken, hierin ga je aan de slag met het uithoudingsvermogen van de spieren die getraind moeten worden.
  • Fase 3: duurt zo’n 4 weken, hierin ga je de kracht vergroten binnen de dagelijkse behoefte van de spier om hem dagelijks volledig te kunnen belasten.

 

Een gedeelte van het programma bestaat ook uit rek- en strekoefeningen. Het is bekend dat rek- en strekoefeningen de pijn kortdurend direct kunnen verminderen.

 

Begeleiding door fysiotherapeut

RugFit wordt begeleid door een ervaren fysiotherapeut met specifieke kennis van lage rugpijn.

 

Waar en wanneer RugFit

De RugFit trainingen vinden plaats in de oefenzaal van onze praktijk aan de Zutphenseweg 23C in Vorden. Het is ook mogelijk om dit bij Indoor Sport Vorden uit te voeren onder begeleiding van onze fysiotherapeuten Bart en Amber. In overleg wordt gekeken wanneer en op welk tijdstip je kunt starten.

 

Aanmelden

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar info@jansenvdberg.nl of bel 0575 – 551 507.