Oncologie fysiotherapie

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling. Bij sommige van deze problemen kan de oncologiefysiotherapie helpen. Oncologie fysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte.

De behandeling middels oncologie fysiotherapie verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is:

  • In de curatieve fase: als de behandeling gericht is op genezing. Hierbij helpt oncologie fysiotherapie bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden
  • In de palliatieve fase: werken patiënten samen met de fysiotherapeut aan het behoud van wat ze nog kunnen.
  • In de terminale fase: begeleidt de fysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij steeds minder kan.

 

Kanker steeds vaker een chronische ziekte

Door de vroegtijdige ontdekking (via screening) en betere behandelmethoden krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. Mensen moeten (op hun eigen manier) leren omgaan met de nieuwe situatie. Fysiotherapeuten met een specialisatie in de oncologie kunnen hierbij een ondersteunende rol vervullen.

 

Bewegen en kanker

Soms houden mensen, die behandeld zijn voor kanker, restverschijnselen over. Denk hierbij aan vermoeidheid. Daardoor zijn ze geneigd om minder te bewegen, terwijl voor hen bewegen juist extra belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker. Een half uurtje per dag bewegen maakt al veel verschil!

 

OncoFit

Speciaal voor mensen die behandeld worden of zijn voor kanker is een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens dit programma begeleidt een fysiotherapeut met een oncologische specialisatie mensen op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Wij bieden OncoFit, een beweegprogramma dat speciaal is samengesteld voor patiënten met een oncologische diagnose.

 

Oedeemfysiotherapie 

Heb je last van lymfoedeem of wil je lymfoedeem voorkomen? Dan is oedeemfysiotherapie een uitkomst.

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken