Pre- en postoperatieve revalidatie

Pre- en postoperatieve revalidatie

Ook voor pre- en postoperatieve revalidatie ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden revalidatie aan voor mensen die moeten herstellen na een operatie aan het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld:

  • een operatie aan de wervelkolom
  • een prothese van de heup, knie of schouder
  • geopereerde sportletsels, zoals kruisbanden en meniscus
  • na een botbreuk

 

Pre-operatieve revalidatie periode

Ook bieden we revalidatie aan voor (pre) een operatie. Je specialist in het ziekenhuis raadt deze gesuperviseerde programma’s aan. Sporten, vooraf aan een medische behandeling, helpt patiënten sneller herstellen na de operatie. Door verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen, evenals bloedcirculatie en longfunctie. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Lichaamsbeweging voor een operatie betekent minder complicaties en een kortere verblijfsduur in het ziekenhuis.

Als je een operatie moet ondergaan, is het belangrijk om gezond en sterk te blijven. Een manier om dit te doen is door regelmatig te sporten vóór jouw operatie. Als je ervoor kiest om voor de operatie te sporten, dan kun je deelnemen aan een programma onder supervisie. Studies toonden aan dat ook in de korte tijd die er soms is tussen de diagnose en de operatie, de conditie goed kan verbeteren. Het resultaat is minder complicaties van de operatie, een kortere opnameduur en een sneller herstel.

De fysieke training bij de fysiotherapeut bestaat uit 2 à 3 trainingen per week. Je kunt de training ook (gedeeltelijk) thuis uitvoeren met beweegadviezen van je fysiotherapeut. Om de vaak korte duur tussen de diagnose en operatie optimaal te benutten, adviseren we een hoog intensief oefenprogramma te volgen. Dit betekent intensieve conditietraining op bijvoorbeeld een hometrainer, roeiergometer of loopband met daarnaast ook krachttraining voor grote spiergroepen.

Wanneer je onder begeleiding van een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis pre-operatieve revalidatie ondergaat, komt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

 

Postoperatieve revalidatie periode

De postoperatieve revalidatieperiode start meestal direct na ontslag uit het ziekenhuis. Eén van onze fysiotherapeuten zal samen met jou een persoonlijk plan maken om je herstel vlot en soepel te laten verlopen. In het geval van een geplande operatie kan het behandelplan vaak al voor de operatie gemaakt worden. De fysiotherapeut zal je na de operatie intensief en met zorg begeleiden en er samen met jou voor zorgen dat het gewenste resultaat wordt bereikt.

 

Het doel van revalidatie na een operatie

Revalidatie na een operatie heeft als doel:

  • de gewrichtsfunctie van de knie, rug, heup, enkel, schouder en elleboog te verbeteren
  • de pijn te verminderen
  • de lokale belastbaarheid van uw gewrichten te verbeteren
  • de coördinatie, stabiliteit en het uithoudingsvermogen te vergroten en
  • de spierkracht te versterken

 

Contact

Wil je een afspraak maken voor andullatietherapie of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken