Vergoedingen & zorgverzekeringen

Wordt fysiotherapie voor volwassenen vanuit de basisverzekering vergoed?

Volwassenen met alleen een basisverzekering moeten in elk geval de eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) zelf betalen. Daarna worden de behandelingen alleen uit de basisverzekering vergoed als de aandoening op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar.

 

Wat staat er op de chronische lijst?

Op de lijst met chronische aandoeningen, die is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, staan aandoeningen waarvan de fysiotherapeutische behandeling na de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet daarbij denken aan aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziektes en aangeboren afwijkingen.

 

Wanneer is het handig een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten?

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van je huidige zorgbehoefte en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten? Dan heb je – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende.

 

Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je (vaker) last hebt van je rug of zwakke gewrichten hebt, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten. Vraag jezelf altijd af of je zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat je liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt.

 

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering?

Dit verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Kijk in je polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. De duurste pakketten vergoeden vaak 100% van de kosten.

 

Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot fysiotherapie rekent.

 

Hoe zit het met de vergoeding voor kinderen?

Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen volledig vergoed uit de basisverzekering als ze naar een gecontracteerde therapeut gaan. Als de therapeut vindt dat 9 behandelingen niet voldoende zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar na verwijzing van een arts of medisch specialist nog 9 behandelingen. Bij een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen staat, worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Zorgverzekeringen

Ieder jaar selecteert onze beroepsgroep, het KNGF, de beste (aanvullende) polissen voor fysiotherapeutische zorg. De meest aanbevolen zorgpolissen voor 2022 vind je in de onderstaande tabel. Bron: defysiotherapeut.com.

Ons advies

Het belangrijkste advies dat wij je willen geven: laat je goed informeren en doe ook zelf de polisvergelijking op bijvoorbeeld Zorgwijzer.nl of ZorgverzekeringWijzer. Heb je vragen, dan kun je die ook altijd stellen aan één van onze fysiotherapeuten!

 

Alternatief voor aanvullende verzekering

Verwacht je geen fysiotherapie nodig te hebben in 2022? Of ben je op zoek naar een alternatief voor een aanvullende verzekering? Dan wijzen wij je graag op het alternatief hiervoor: ixorg. Dit is een spaarproduct en werkt anders dan een zorgverzekering.

 

Sparen voor je zorg

Ben je gezond? Wil je zekerheid, maar niet te veel betalen? Met ixorg spaar je voor je zorg. Bepaal zélf het bedrag, bespaar tot wel € 250 per jaar op je aanvullende zorgverzekeringen voor mondzorg en fysiotherapie! En je bent verzekerd voor onverwachte gebeurtenissen.

“Goede mondzorg moet toch voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn?” Vanuit die gedachte is ixorg ontwikkeld. Als alternatief voor de aanvullende tandartsverzekering. Inmiddels is ook ixorg fysio gelanceerd, waarmee je zelf spaart voor (toekomstige) fysiotherapiebehandelingen. En je goed verzekerd bent voor als er écht iets gebeurt.

Een groot deel van je mondzorgkosten is te voorzien, zeker als je een goed gebit hebt. Daar kun je een buffer voor opbouwen. En voor kosten die je niet kunt voorzien, zoals na een ongeval, kun je je verzekeren. Je betaalt vanuit je zorgpot alleen voor de kosten die je maakt, blijft baas over je eigen geld én bent voor maar liefst € 10.000 (mondzorg) en/of 20 noodzakelijke behandelingen (fysiotherapie) verzekerd bij ernstige blessures of na een ongeval. De beste zorg, voor de laagste prijs. Dat is ixorg!

 

Een goedkoop alternatief

Sport je veel? Heb je een zittend of fysiek zwaar beroep? Dan is het risico op een aandoening best groot. Zonder een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie krijg je geen vergoeding, dus moet je de kosten voor de fysio zelf betalen. Óf een aanvullende verzekering afsluiten. Maar die is prijzig. En dekt lang niet altijd alle kosten.

Ixorg is hét goedkope alternatief voor jouw aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie. Al vanaf € 8,50 per maand ben je tot € 750 verzekerd voor fysiotherapeutische zorg bij ernstige blessures. Én spaar je voor reguliere fysiobehandelingen. Ben je met meer thuis? Elk volgend gezinslid boven de 18 jaar betaalt maar € 7,50 premie per maand. Zorgkosten voor kinderen onder de 18 hoef je niet te verzekeren. Die vallen (grotendeels) binnen de basisverzekering.

Met ixorg fysio betaal je je eigen aanvullende zorg op maat. Niets meer en niets minder. Houd je aan het eind van het jaar geld over? Dat neem je gewoon mee naar volgend jaar, je verlaagt je maandbedrag óf ixorg betaalt het aan je terug.