Chronische / langdurige pijn

In het kort

 • Soms blijft pijn of komt pijn terug
 • We spreken van langdurige pijn als je langer dan drie maanden pijnklachten hebt
 • 1 op de 5 volwassenen heeft langdurige pijn
 • Als je niet meer kunt bewegen vanwege pijn kan de fysiotherapeut je helpen
 • In beweging blijven helpt tegen pijn

 

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

De fysiotherapeut onderzoekt waarom jouw pijn niet weg gaat en waarom je minder kunt bewegen. De fysiotherapeut vraagt naar lichamelijk klachten, maar ook hoe jij jouw pijn ervaart en hoe je over je pijn en bewegen met pijn denkt. De fysiotherapeut beoordeelt welke factoren allemaal jouw pijn en problemen met bewegen beïnvloeden. Na uitleg over de invloed van verschillende factoren op jouw pijn bespreken jullie samen de beste aanpak. Bijvoorbeeld een oefenprogramma om bewegingen of activiteiten die belangrijk voor je zijn weer op te pakken. Je leert hoe je bewegen weer kunt opbouwen om actief te blijven ondanks de pijn. De fysiotherapeut kan ook samenwerken met andere zorgprofessionals om jou te helpen. Dit is afhankelijk van welke andere factoren invloed hebben op je pijn.

 

Meer over de aandoening

Wat is ‘langdurige pijn’?

We spreken van langdurige pijn als je langer dan drie maanden pijnklachten hebt. Een op de vijf volwassen heeft last van langdurige pijn. Pijn wordt door iedereen anders gevoeld en ervaren. Als pijn lang duurt, kunnen je zenuwen extra gevoelig worden, ook als de oorzaak al weg is. De hersenen blijven dan pijnprikkels ontvangen. Dat kan maken dat je je onzeker, bang of somber voelt, je durft minder te bewegen en gaat minder met andere mensen om. Deze logische reacties op langdurige pijn zorgen dat je meer last hebt van de pijn. Bekijk thuisarts.nl voor meer informatie over het ontstaan van chronische pijn en adviezen.

 

De klachten van ’langdurige pijn’

 • Pijn die niet weggaat en langzaamaan steeds erger wordt
 • Dagelijkse bezigheden minder of niet meer kunnen uitvoeren
 • Niet meer of minder kunnen werken
 • Moe, vaker moeten rusten
 • Slecht slapen
 • Slechtere stemming, meer piekeren
 • Onbegrip uit omgeving, weinig steun, verlies van vrienden/kennissen
 • Niet serieus genomen voelen door behandelaren

 

De fysiotherapeutische behandeling van ‘langdurige pijn’

Er bestaat op dit moment geen medische behandeling die langdurige pijn helemaal kan oplossen. Daarom is de fysiotherapeutische behandeling gericht op verbeteren van functioneren en weer actiever te worden. De fysiotherapeut legt je eerst uit waarom de pijn maar niet weggaat en waarom bewegen kan en goed is. Daarna stel je samen vast welke bewegingen of activiteiten voor jouw belangrijk zijn. Wat wil je weer graag kunnen, ondanks de pijn? Voor die activiteiten worden doelen en een oefenschema opgesteld. Samen met de fysiotherapeut ga je aan de slag. Je leert weer wat je lichaam kan en mag. Je conditie verbetert en je krijgt meer zelfvertrouwen in je eigen lijf. Door weer in beweging te komen neemt de invloed van pijn op je leven af. Actiever worden doe je niet alleen bij de fysiotherapeut, je leert ook hoe je thuis of op je werk zelf weer activiteiten kunt oppakken en blijven doen.

 

Hulp bij langdurige pijn

Chronische / langdurige pijn is vaak erg moeilijk om mee om te gaan. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen omgaan met chronische pijn. Wil je een afspraak maken met één van onze fysiotherapeuten of heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar info@jansenvdberg.nl, bel 0575 – 551 507 of maak online een afspraak.

 

Afspraak maken

Specialist op het gebied van chronische / langdurige pijn is:
 • Sanien de Groot – Likkel
  Sanien de Groot – Likkel
  Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut, BIG-nummer 99034355004

  sanien@jansenvdberg.nl