Hielspoor

Bij pijn onder je hiel is de kans aanwezig dat je last hebt van een hielspoor. Onder je voet loopt een brede pees, de voetzoolpees (fascia plantaris), die de voorvoet met de hiel verbindt. De plek waar deze pees aan het hielbeen vastzit, kan bij overbelasting pijn gaan doen. Er is dan sprake van een irritatie van de pees aanhechting op het bot. In de volksmond ook wel een hielspoor genoemd. Deze term is feitelijk niet correct en alleen van toepassing indien er daadwerkelijk een (bot-) spoor aanwezig is op de hiel bij de aanhechting van de pees. Een irritatie van deze pees is de meest voorkomende pijnklacht aan de hielen en komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar.

 

 

Wat is er bij irritatie van de fascia plantaris aan de hand?

Bij een irritatie van de pees kan er sprake zijn van een verkalking op de plek waar het hielbot aan de pees verbonden zit. Door deze peesblessure wordt het lastiger om je voet te kunnen buigen en strekken. En je voelt een felle, scherpe pijn onder je voet (tegen je hiel aan) wanneer je er op staat of loopt. In rust stopt de pijn vrijwel direct.

 

Pijnklachten van de hiel

Bij hielspoor zijn de pijnklachten er:

 • bij staan, lopen / sporten
 • vooral bij het opstaan in de ochtend en na langdurig zitten
 • soms wanneer je met blote voeten op een harde ondergrond loopt
 • bij het opstrekken van de grote teen.
 • wanneer je op de zere plek onder je hiel drukt

 

Klachten ontstaan meestal geleidelijk. De klachten kunnen geen kwaad, indien je je voet matig belast en voorzichtig bent met explosief sporten. De ergste pijn gaat meestal binnen 1 tot 4 maanden vanzelf over.

 

Oorzaken van pijn aan de hiel

Vaak is een verhoogde belasting op de peesplaat onder de voet de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je:

 • meer bent gaan (hard)lopen of bewegen in het algemeen
 • meer bent gaan springen, bij sporten zoals tennis, volleybal of touwtje springen. Vaak aan het begin van een sport seizoen of na een winterstop
 • schoeisel draagt dat niet goed meer past of geen goede steun meer geeft

 

Om de oorzaak te achterhalen zal de fysiotherapeut alle betrokken spieren, gewrichten en banden onderzoeken. Ook kijkt de fysiotherapeut naar de stand van je voeten. Een verkeerde stand van de voeten kan namelijk ook leiden tot klachten van je hiel.

 

Wanneer naar de fysiotherapeut?

Omdat de pijn in veel gevallen niet constant aanwezig is, ondernemen mensen meestal pas actie als de pijn te hevig is. De blessure kan dan nog wel verholpen worden door fysiotherapie, maar het herstel duurt dan wel langer. Het is dus verstandig om bij pijn aan je hiel tijdig aan de bel te trekken en een bezoek te brengen aan je huisarts of fysiotherapeut. Dan ben je ook sneller van je klachten af!

 

Fysiotherapie bij pijn aan je hiel

Tijdens fysiotherapie verbeter je de belastbaarheid van je voet/onderbeen, zodat de belasting beter opgevangen kan worden. De behandeling zal gericht zijn op het verbeteren van de stand van de voet, waardoor de klachten op lange termijn niet terugkomen. Met behulp van echografie kan de fysiotherapeut vaststellen of er sprake is van kalkafzetting in de pees, een slijmbeursontsteking, afname van je natuurlijk vetkussens (fat pad) of sprake van een peesontsteking. Hierdoor kan de fysiotherapeut een gericht behandelplan op maat maken, waardoor het herstel zo spoedig mogelijk verloopt. Naast de behandeling zal de therapeut ook adviezen aandragen, zoals huiswerkoefeningen, wat bijdraagt aan het herstel van de kwetsuur.

 

Samenwerking met Podotherapie Haitink

Als je hielspoorklachten hebt, kunnen steunzolen ook prettig zijn en bijdragen aan het herstel. Dan is het goed om te weten dat wij nauw samenwerken met Podotherapie Haitink.

 

Tips van onze fysiotherapeut

Ervaar je beginnende pijnklachten aan je hiel?

 • Probeer dan te blijven bewegen, maar pas de belasting aan. Absolute rust wordt niet aangeraden.
 • Draag goede en stevige schoenen, met een schokdempende zool, die voldoende steun geven tijdens het sporten. Controleer of je schoen past bij de sport die je uitvoert.
 • Probeer tijdens het sporten tijdelijk minder zwaar te trainen en bouw je training geleidelijk op.
 • Probeer tijdelijk een andere sport, zoals zwemmen of fietsen om je voet minder te belasten indien de huidige sport echt niet meer kan.
 • Vermijd tijdelijk sporten op een harde ondergrond en snelle sprints en springen.

 

Is de pijn steeds meer aanwezig en wordt de pijn heviger? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten!

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

Onze specialisten op het gebied van hielspoor:
 • Martijn Groot
  Martijn Groot
  Algemeen fysiotherapeut, Orthopedisch manueel therapeut & Dry needling therapeut, Echografie specialist, Extended Scope / anderhalvelijnszorg specialist, BIG-nummer 09056276904

  martijn@jansenvdberg.nl
 • Bart van Baardwijk
  Bart van Baardwijk
  Algemeen fysiotherapeut, Musculoskeletaal therapeut i.o., BIG-nummer 39925972404

  bart@jansenvdberg.nl
 • Amber Cnossen
  Amber Cnossen
  Algemeen fysiotherapeut, BIG-nummer 99931322704

  amber@jansenvdberg.nl