KANS (RSI)

KANS is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en / of schouder. KANS is de nieuwe benaming voor klachten die vroeger RSI genoemd werden. De verschijnselen kunnen onder andere zijn:

 • Pijn
 • Stijfheid
 • Tintelingen en / of een doof gevoel in de nek, schouders, bovenrug, armen en / of handen.

De klachten gaan niet weg binnen enkele dagen, maar blijven aanwezig of worden steeds erger. Een ‘muisarm’ is één van de bekendste KANS klachten. Hierdoor wordt vaak gedacht dat KANS een werkgerelateerd probleem is, maar dit is niet altijd het geval. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan. Relatief nieuwe KANS klachten zijn de tablet-nek en de whatsapp-duim.

 

De oorzaken van KANS

Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen bij KANS klachten, vooral omdat de klachten geleidelijk ontstaan. In veel gevallen worden de klachten veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Verder kunnen de overige factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het in stand houden van de klachten:

 • Fysiek zwaar werk, zoals zwaar tillen of werken boven schouderhoogte
 • Langdurig met een computer of muis werken
 • Een ongunstige werkhouding door een niet goed ingestelde werkplek
 • Hoge werkdruk; het niet naar de zin hebben op het werk
 • Stress/ spanningen

 

Specifieke KANS & aspecifieke KANS

KANS klachten kunnen worden opgedeeld in ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ klachten.

 • Onder specifieke KANS klachten vallen alle aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden die de klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een tenniselleboog of het Carpaal Tunnel Syndroom.
 • Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten.

 

De fases bij KANS klachten

Bij KANS klachten zijn er globaal drie fases te onderscheiden:

 • Fase 1 (beginnende fase) –  Je hebt last van tintelingen, gevoelige en vermoeide nek en schouders, maar ook handen en polsen. De klachten treden vaak op na het werk en verdwijnen vaak na een goede nachtrust. Je kunt je dagelijkse werkzaamheden nog goed uitvoeren. Er is meestal nog geen duidelijke relatie met het werk. De klachten zijn meestal nog acceptabel.
 • Fase 2 (de klachten nemen toe) – De klachten treden vaker op, ook gerelateerd aan bepaalde taken zoals bijvoorbeeld typen of scrollen met de muis. De pijn kan zeurend, tintelend of stekend van aard zijn. Soms is er sprake van krachtsverlies en verandering van gevoel. Klachten verdwijnen niet meer door normale rust.
 • Fase 3 (ernstige fase) – De pijn is vrijwel continu aanwezig en breidt zich verder uit. Er is geen duidelijke relatie meer met bepaalde taken. Er is vaak sprake van vermoeidheid, verminderd gevoel en krachtsverlies in je armen en handen. Er treden vaak slaapproblemen op. De klachten zullen niet meer snel weggaan. Werken is steeds moeilijker, zo niet onmogelijk.

 

Op tijd naar de fysiotherapeut bij KANS klachten

Het is belangrijk om je klachten niet te onderschatten en bij beginnende klachten snel te handelen om verergering te voorkomen. Veel mensen hebben wel eens last van pijn of stijfheid in hun arm, nek of schouder. Als je merkt dat de klachten langer duren dan een paar dagen en erger worden, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Met fysiotherapie zijn er verschillende behandelmogelijkheden voor KANS klachten. Fysiotherapie kan in alle fases een belangrijke rol spelen.

 

Herstel van KANS is goed mogelijk

Bij KANS klachten maakt de fysiotherapeut allereerst een inventarisatie van de klachten en bespreekt samen met jou wat de behandelmogelijkheden zijn. Ook kan de fysiotherapeut een oefenprogramma voorstellen om de balans tussen belasting en belastbaarheid te herstellen. Tijdens de behandeling zal aandacht besteed worden aan (werk)houding, beweeglijkheid van de gewrichten en lichamelijke conditie. In onze praktijk is ruime ervaring aanwezig in de behandeling van KANS klachten. Hoewel het soms lang kan duren, is herstel van KANS over het algemeen goed mogelijk.

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

Eén van onze KANS specialisten:
 • Hanneke Jansen van den Berg
  Hanneke Jansen van den Berg
  Praktijkhouder, Algemeen fysiotherapeut & Handtherapeut, Oncologie fysiotherapeut, BIG-nummer 89915347704

  hanneke@jansenvdberg.nl
 • Sanien de Groot – Likkel
  Sanien de Groot – Likkel
  Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut, BIG-nummer 99034355004

  sanien@jansenvdberg.nl