Knieklachten

Knieklachten of kniepijn zijn vaak erg vervelend, het kan je minder mobiel maken. Gelukkig kunnen veel knieklachten door fysiotherapie verholpen worden. Het is van belang dat allereerst de juiste diagnose wordt gesteld. Zo kan ook de juiste behandeling worden bepaald.

 

Verschillende soorten knieklachten

Als je knieklachten hebt, dan heb je pijn in of rondom je knie. Deze klachten ontstaan in veel gevallen door (tijdelijke) overbelasting van je knie tijdens werk of sport, zoals bijvoorbeeld bij hardlopen. Ook kan kniepijn ontstaan door beschadiging van de knie na een ongeval. Kniepijn wordt ook vaak gezien bij mensen met overgewicht en bij het ouder worden, dan gaat het meestal om slijtage van het kniegewricht. Kniepijn kan op verschillende plaatsen voorkomen.

 

Kniepijn kan aan de binnenkant, zijkant of buitenkant van je knie gevoeld worden. Vaak komt ook kniepijn aan de meniscus of knieschijf voor. Je knie is pijnlijk en daarnaast wordt je knie vaak wat dikker en bewegen gaat minder soepel dan gewoonlijk. Bij beginnende knieklachten voel je vaak alleen pijn aan je kniegewricht wanneer je je knie beweegt. In een later stadium doet je knie ook pijn in rust. Specifieke kenmerken van knieklachten zijn stijfheid, zwelling, een instabiel gevoel in je knie, een wat knarsend geluid van je kniegewricht. Lopen zal moeilijker en minder lang gaan.

 

Wat te doen bij knieklachten?

Probeer je knie te blijven gebruiken, maar vermijd overbelasting. Houden de klachten langer dan een aantal dagen aan? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Na een onderzoek van je knie, kan de fysiotherapeut bepalen wat de oorzaak van de pijnklachten is en een eventueel behandelplan maken.

In sommige gevallen is het nodig om een echo van de knie te maken. Dat kan ook in onze praktijk. De behandeling van knieklachten kan uit verschillende vormen van fysiotherapie bestaan, afhankelijk van de oorzaak. Wij zijn specialist op het gebied van knieklachten en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.