Osteoporose

In het kort

 • Bij osteoporose worden je botten broos door een te snelle botontkalking
 • Je botten breken gemakkelijker als je osteoporose hebt
 • Osteoporose is niet te genezen
 • Met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen
 • Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken. Bij een breuk helpt fysiotherapie bij het herstel

 

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen kleiner te maken. De behandeling bestaat meestal uit oefeningen om spierkracht en balans te verbeteren.
Als je toch gevallen bent, helpt fysiotherapie ook bij het herstel na botbreuken.

Fysiotherapeuten behandelen regelmatig patiënten die een grote kans hebben om osteoporose te krijgen. Zij zijn alert op de mogelijke risicofactoren voor osteoporose en kunnen je naar de huisarts verwijzen. De diagnose kan alleen gesteld worden met een meting van de botdichtheid.

 

Meer over osteoporose

Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Als je osteoporose hebt, zijn je botten brozer en is de kans op een botbreuk is groter. Osteoporose is een chronische aandoening die veel voorkomt. Wereldwijd krijgt ongeveer één op de drie vrouwen en één op de acht mannen osteoporose.

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de kans dat iemand osteoporose krijgt of erger wordt:

 • leeftijd ≥ 50 jaar
 • ondergewicht (BMI < 20 kg/m2 of gewicht < 60 kg)
 • eén ouder met een heupfractuur (erfelijk bepaalde risicofactor); ziekten die de botdichtheid verminderen
 • weinig lichaamsbeweging
 • roken
 • alcohol (>2 glazen/dag)

 

Iemand met osteoporose die ten val komt, heeft een hoger risico op botbreuken in vergelijking met mensen zonder osteoporose. Een verhoogd valrisico bij osteoporose brengt dus ook een verhoogd risico op botbreuken mee.

 

De klachten bij osteoporose

Osteoporose is een sluipende aandoening waar je in het begin niet zoveel van merkt. Vaak wordt het pas ontdekt als je een bot breekt. Botbreuken zijn dan ook vaak een reden om te kijken of iemand osteoporose heeft. De volgende breuk zou immers minder onschuldig kunnen zijn! De meest voorkomende botbreuken bij mensen met osteoporose zijn: het inzakken van de rugwervels, polsbreuken, heupbreuken en ribbreuken. Door deze breuken kun je last hebben van pijn en ze kunnen je beperken bij je dagelijkse bezigheden.

 

Behandeling van osteoporose

Osteoporose is niet te genezen. Bij de behandeling zijn meer bewegen, goede voeding en eventueel medicatie belangrijk. Naast informatie over (omgaan met) osteoporose kun je hulp krijgen bij het doen van oefeningen en leren hoe je vallen kunt voorkomen. Alle patiënten met osteoporose krijgen Vitamine D voorgeschreven. Ook krijgen patiënten soms calcium voorgeschreven. Of je calcium voorgeschreven krijgt, hangt af van hoeveel je hiervan binnen krijgt via de gewone voeding. Tot slot kan je arts nog bepaalde medicatie voorschrijven.

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

Specialist op het gebied van osteoporose:
 • Inge Wielinga
  Inge Wielinga
  Algemeen fysiotherapeut & Claudicatio therapeut, revalidatietherapeut corona (COVID-19), hart-, vaat en longfysiotherapeut, lid van Chronisch Zorgnet, BIG-nummer 59035425504

  inge@jansenvdberg.nl