Psychosomatische fysiotherapie

Voor sommige lichamelijke klachten kan geen medische diagnose gesteld worden. Dan wordt al snel gedacht aan een psychisch probleem. Toch zijn er lichamelijke symptomen. Veel mensen vinden dit verwarrend. Ze gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

 

Over psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress waarvoor geen directe, lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. De klachten kunnen zich bijvoorbeeld uiten in: vermoeidheid, (onbegrepen) pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn, maar ook spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst, slecht slapen of maag en darmklachten. De klachten kunnen hun oorzaak hebben in bijvoorbeeld werkdruk /hoge studiebelasting, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, ernstige ziekte, verlies van een dierbare, financiële problemen, aanhoudende dagelijkse zorgen of persoonlijke eigenschappen als perfectionisme, faalangst of laag zelfbeeld.

 

Over de psychosomatisch fysiotherapeut

Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft (meer dan de algemeen fysiotherapeut) aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Bij psychosomatische klachten is het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid vaak verstoord. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt om dit evenwicht te herstellen, onder andere door middel van oefeningen.

 

Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

Het doel van de behandeling kan zijn:

 • inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten en de factoren die de klachten in stand houden.
 • leren ontspannen
 • bewust worden van ademhaling
 • oefeningen doen om langzamerhand lichamelijk meer aan te kunnen.
 • lichaamsbewustwording
 • zorgen dat iemand zijn eigen grenzen leert aanvoelen en respecteren (zowel lichamelijk als psychisch
 • inzicht krijgen in hoe iemand in het dagelijks leven omgaat met zijn klachten
 • het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten
 • bevorderen van het vertrouwen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt

 

De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom werkt een psychosomatisch fysiotherapeut vaak samen met huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts. Psychosomatische fysiotherapie wordt net als de reguliere fysiotherapie vergoed uit het aanvullende pakket fysiotherapie van de zorgverzekering.

 

Contact

Wil je een afspraak maken voor psychosomatische fysiotherapie of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

Onze psychosomatische fysiotherapeut:
 • Sanien de Groot – Likkel
  Sanien de Groot – Likkel
  Algemeen fysiotherapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut, BIG-nummer 99034355004

  sanien@jansenvdberg.nl