Hoofdpijn

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijnklacht. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. In onze praktijk zien we ook veel mensen met hoofdpijnklachten. Als je meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn hebt, belemmert dit je dagelijks functioneren. Daarbij leidt het ook tot een verminderde arbeidsprestatie. Dan is een effectieve behandeling noodzakelijk! Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Bij een aantal soorten hoofdpijn is manuele therapie zeer effectief.

 

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat manuele therapie heel goed werkt bij:

 • (chronische-) spierspanningshoofdpijn en
 • cervicogene hoofdpijn, een vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek

 

Zowel direct na de behandeling als na een half jaar was manuele therapie effectief bij bovengenoemde soorten hoofdpijn. Door manuele therapie neemt niet alleen de frequentie van de hoofdpijn af, maar ook het dagelijks functioneren van de patiënten verbetert en er treedt onder andere minder arbeidsverzuim op.

 

Het positieve effect van de manuele therapie komt vooral voort uit:

 • een toename van spierkracht van de nekspieren
 • het verminderen van de spierspanning en
 • het opheffen van gewrichtsblokkades van de nek.

 

Wil je hier meer over weten? Lees dan de whitepaper ‘Manuele therapie en hoofdpijnklachten’ die onze manueel therapeut Marieke Wichers-Schreur heeft geschreven.

 

In onze praktijk werken 2 manueel therapeuten die zich de laatste jaren hebben gespecialiseerd in bovengenoemde hoofdpijn soorten. In samenwerking met de huisartsen zijn ze in staat om de juiste diagnose te stellen en te beoordelen of ook jouw hoofdpijn valt onder bovengenoemde te behandelende hoofdpijn.

 

Naast manuele therapie is dry needling, het aanprikken van de spierknopen, en ook TENS vaak een onderdeel van de behandeling.

 

 

Specialisten op het gebied van hoofdpijn zijn:
 • Martijn Groot
  Martijn Groot
  Algemeen fysiotherapeut, Orthopedisch manueel therapeut & Dry needling therapeut, Echografie specialist, BIG-nummer 09056276904

  martijn@jansenvdberg.nl