Manuele therapie

Manuele therapie helpt bij mensen die pijn hebben met bewegen of last hebben van hun gewrichten. Heb je last van bijvoorbeeld een stijve nek? Of merk je dat je al een tijdje pijn in je onderrug hebt of pijn die uitstraalt naar een arm of been? Deze klachten kunnen ontstaan, doordat je op een bepaalde manier beweegt of worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk, val of verstuiking. Je merkt snel dat de behandeling werkt: de pijn is minder en je beweegt soepeler.

 

Manueel therapeut

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. Hij kijkt ook of er misschien andere redenen zijn waardoor je deze klachten hebt of houdt, bijvoorbeeld of je spieren goed werken en of je gecontroleerd kunt bewegen, maar ook of er wellicht iets anders aan de hand is, zoals stress of een verkeerd beeld ten aanzien van je klachten.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk:

 • Screening
  Voor manuele therapie hebt je geen verwijzing nodig van de huisarts. Om te controleren of je aan het juiste adres bent of dat je toch beter langs de huisarts kunt gaan, voert de therapeut op de eerste afspraak een screening uit. Hij stelt vragen en laat je soms wat testen doen.
 • Intake
  Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar je klachten: hoe ze zijn ontstaan en wanneer je er weinig of juist veel last van hebt. Daarna onderzoekt de manueel therapeut de spieren, gewrichten en zenuwen die te maken kunnen hebben met je klacht. Zo krijgt de manueel therapeut een goed beeld van je probleem. Hij bespreekt met je de aanpak voor de verdere behandeling en wat je kunt verwachten, bijvoorbeeld hoeveel behandelingen nodig zijn en wanneer de klachten minder moeten worden. Zo heb je meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
 • Behandeling
  Mensen die met klachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en ze kunnen soepeler of beter bewegen. Dit komt omdat de manueel therapeut tijdens de behandeling gewrichten op een bepaalde manier beweegt en samen met jou oefent om je houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren. De manueel therapeut vertelt ook hoe je goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. Je krijgt oefeningen mee naar huis.

 

Wat kan manuele therapie voor u betekenen?

Als je last hebt van een gewricht, of pijn met bewegen, maak dan een afspraak met een manueel therapeut. Je kunt bijvoorbeeld bij de manueel therapeut terecht met:

 • hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
 • nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
 • heupklachten
 • lage-rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
 • duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
 • kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
 • schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
 • frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
 • tenniselleboog

 

Verzekerd voor manuele therapie?

Manuele therapie zit voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.Je kunt altijd bij een manueel therapeut terecht, ook als je besloten hebt geen aanvullende verzekering te nemen. Je betaalt dan het verschuldigde tarief aan de manueel therapeut.

 

Contact

Wil je een afspraak maken met één van onze manueel therapeuten of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

 

Onze manueel therapeuten:
 • Martijn Groot
  Martijn Groot
  Algemeen fysiotherapeut, Orthopedisch manueel therapeut & Dry needling therapeut, Echografie specialist, Extended Scope / anderhalvelijnszorg specialist, BIG-nummer 09056276904

  martijn@jansenvdberg.nl
 • Bart van Baardwijk
  Bart van Baardwijk
  Algemeen fysiotherapeut, Musculoskeletaal therapeut i.o., BIG-nummer 39925972404

  bart@jansenvdberg.nl