Nekklachten

In het kort

 • Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door spieren, banden of kleine gewrichten
 • De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen
 • Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden, kun je zelf het herstel versnellen
 • Je fysiotherapeut kan je adviseren hoe je op de juiste manier kunt bewegen en sporten

 

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Bij nekklachten kun je een fysiotherapeut zien als je persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kan je fysiotherapeut helpen om snel van je klachten af te komen en ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last krijgt van je nek.

 

Meer over nekpijn

Wat is nekpijn?

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om je dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening.

 

De klachten van nekpijn

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. De pijn kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een aanrijding, of geleidelijk ontstaan. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kun je ook last hebben hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kun je de beweging van je arm niet meer goed sturen.

 

De behandeling van nekpijn

Meestal verdwijnt nekpijn binnen zes weken vanzelf weer. Een röntgenfoto of MRI is vrijwel nooit nodig. Aarzel niet om bij een aanval van acute nekpijn – in overleg met je (huis)arts – pijnstillers te gebruiken. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker, wat het herstel bevordert.

 

Wat kun je zelf doen?

Hoge werkdruk, stress, lang in dezelfde of een verkeerde houding zitten: het zijn allemaal risicofactoren voor het krijgen van nekklachten. Bedrust is meestal niet nodig. Door actief te blijven en de risicofactoren te vermijden, kun je zelf de kans op herstel vergroten. Door op de juiste manier te bewegen en te sporten, maak je je nek sterker en soepeler. Dit bevordert het herstel en zorgt ervoor dat je minder snel weer nekklachten krijgt.

 

Meer lezen over nekpijn?

In het boekje Wat u moet weten over Nekpijn’ lees je informatie over nekpijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaring van huisartsen en fysiotherapeuten.

 

Contact

Voor meer informatie of om een afspraak te maken bel je met 0575 – 551507 of maak meteen online een afspraak!

 

Afspraak maken

Onze specialisten op het gebied van nekklachten:
 • Martijn Groot
  Martijn Groot
  Algemeen fysiotherapeut, Orthopedisch manueel therapeut & Dry needling therapeut, Echografie MSK specialist, Extended Scope / anderhalvelijnszorg specialist, BIG-nummer 09056276904

  martijn@jansenvdberg.nl
 • Bart van Baardwijk
  Bart van Baardwijk
  Algemeen fysiotherapeut, Master Fysiotherapie-Manuele Therapie i.o., Master Fysiotherapie-Sportfysiotherapie i.o., BIG-nummer 39925972404

  bart@jansenvdberg.nl