Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

 

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet hij op verschillende manieren.

  • Met oefentherapie: dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfdrainage: met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Bandages, tape en therapeutische kousen: zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

De oedeemfysiotherapeut werkt samen met andere specialisten, zoals oncologen en chirurgen. Onze oedeemfysiotherapeut is ook gespecialiseerd in de oncologie fysiotherapie een geeft OncoFit op de maandag en de donderdag voor mensen met kanker. Zie pagina beweeggroepen voor meer informatie.

 

Bewegen en lymfoedeem

 

Bewegen bij risico op lymfoedeem

Als je een medische behandeling hebt ondergaan en risico hebt op lymfoedeem is het belang van bewegen groot. Bewegen zorgt voor een goede spierpomp waardoor het vocht in je lichaam beter afvoert. Bewegen en/of oefentherapie bij het risico op lymfoedeem is veilig, als je de intensiteit goed opbouwt.

Een aanbeveling van de richtlijn lymfoedeem* (federatie medische specialisten) is om een oefenprogramma te volgen onder supervisie (minimaal 2 keer per week gedurende 3 maanden).

* Dit geldt vooral als er sprake is van een postoperatieve fase bij borstkanker (bij risico op lymfoedeem) en ook als er sprake is van risico op lymfoedeem in de onderste extremiteit.

 

Bewegen bij lymfoedeem

Als er lymfoedeem aanwezig is, is het raadzaam om naast de beweegnorm ook minimaal 2 keer per week krachttraining te doen. Bewegen zorgt ervoor dat de coördinatie, balans en souplesse in je lichaam aanwezig blijft. Je merkt dat andere dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, fietsen en (huishoudelijk) werk ook beter gaat.

 

Het effect van lymfoedeem op bewegen

Als je merkt dat jouw lymfoedeem effect heeft op de manier van bewegen, dan adviseren we dit te bespreken met een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut. Door de aanwezigheid van lymfoedeem kun je bepaalde activiteiten of bewegingen soms minder goed uitvoeren. Door samen te onderzoeken welke (sport)activiteiten wel lukken, heeft dit een positief effect op het lymfoedeem en de belemmeringen die je hierdoor ervaart.

 

Contact

Wil je een afspraak maken voor oedeemfysiotherapie of heb je een vraag? Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

Onze oedeemfysiotherapeut:
  • Anouk Nijland – Suijthof
    Anouk Nijland – Suijthof
    Algemeen fysiotherapeut & Oedeemtherapeut & Endermotherapeut, BIG-nummer 99048961304

    anouk@jansenvdberg.nl