Shockwave therapie

Shockwave therapie (ESWT) is inmiddels een breed geaccepteerde therapievorm binnen de fysiotherapie. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van shockwave therapie bij uiteenlopende lichamelijke klachten die vaak in de fysiotherapiepraktijk worden gezien. De ontwikkelingen op dit gebied gaan in razend tempo door. Shockwave heeft een positief effect op onder andere de bewegelijkheid, pijn en het activiteitenniveau.

 

Of het nu gaat om pijn / stijfheid van een gewricht door chronische en slecht herstellende spier- / pees aandoeningen, spierknopen / triggerpoints als gevolg van verhoogde spierspanning in een spier, aanwezigheid van kalk in de pees of spasticiteit, shockwave therapie is effectief bij een breed scala aan klachten.

 

Patiënten die reeds op de lijst stonden voor botuline toxine (Botox) injecties zijn hier weer vanaf gehaald vanwege de goede klinische resultaten na shockwave bij spasticiteit. Er zijn verschillende voordelen van shockwave therapie boven Botox injecties, zoals de spierfunctie die in tact blijft, de behandeling die niet pijnlijk is en niet onbelangrijk de behandeling is tot 85% goedkoper. De behandeling middels shockwave is veilig en pijnvrij.

 

Bij welke klachten kan shockwave therapie uitkomst bieden?

 • Verhoogde spierspanning / triggerpoints (bijvoorbeeld nek- / schoudergordel, lage rug etc.)
 • Slecht herstellende spier- / peesaandoeningen, tendinopathieën (bijvoorbeeld tenniselleboog, springers knie, achillespees klachten etc.)
 • Aanwezigheid van kalk (calcificaties) in een pees
 • Spasticiteit (bijvoorbeeld als gevolg van een herseninfarct, MS of een hersenbeschadiging na een trauma)

 

Tarieven shockwave therapie

Een behandeling shockwave therapie wordt gedeclareerd middels een fysiotherapeutische behandeling.

 

Wil je weten wat shockwave therapie voor je kan betekenen? Neem dan contact op met Martijn of Bart!

Onze shockwave therapeuten:
 • Martijn Groot
  Martijn Groot
  Algemeen fysiotherapeut, Orthopedisch manueel therapeut & Dry needling therapeut, Echografie specialist, BIG-nummer 09056276904

  martijn@jansenvdberg.nl
 • Bart van Baardwijk
  Bart van Baardwijk
  Algemeen fysiotherapeut, Musculoskeletaal therapeut i.o., BIG-nummer 39925972404

  bart@jansenvdberg.nl
 • Raoul Jansen
  Raoul Jansen
  Algemeen fysiotherapeut & Geriatriefysiotherapeut i.o., BIG-nummer 19922016304

  raoul@jansenvdberg.nl